Νέα
Αγορά ή ενοίκιο;

Τί συμφέρει περισσότερο; Να αγοράσει κάποιος ή να νοικιάσει; Η επιλογή μεταξύ αγοράς ενός σπιτιού και ενοικίασής του αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες οικονομικές αποφάσεις που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας. Τα κόστη όμως της αγοράς είναι περισσότερο περίπλοκα από αυτά του ενοικίου, μετρατρέποντας την τελική επιλογή σε δύσκολη απόφαση. Για να σας βοηθήσει να […]

Τί συμφέρει περισσότερο; Να αγοράσει κάποιος ή να νοικιάσει;

Η επιλογή μεταξύ αγοράς ενός σπιτιού και ενοικίασής του αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες οικονομικές αποφάσεις που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας. Τα κόστη όμως της αγοράς είναι περισσότερο περίπλοκα από αυτά του ενοικίου, μετρατρέποντας την τελική επιλογή σε δύσκολη απόφαση. Για να σας βοηθήσει να απαντήσετε την ερώτηση αυτή η New York Times δημιούργησε αυτόν τον χρήσιμο «υπολογιστή». Προσθέστε βήμα βήμα τις απαιτούμενες τιμές και δείτε ποιά ειναι τελικά η πιο συμφέρουσα λύση!

http://www.nytimes.com/interactive/2014/upshot/buy-rent-calculator.html?smid=fb-nytimes&WT.z_sma=UP_IIB_20140521&bicmp=AD&bicmlukp=WT.mc_id&bicmst=1388552400000&bicmet=1420088400000&_r=2

 

Περισσότερα
Γιατί να νομιμοποιήσω το ακίνητό μου;

Χρησιμοποιούμε το Ν4178/13 για να νομιμοποιήσουμε πλέον (και όχι να ρυθμίσουμε για 30 χρόνια όπως ίσχυε έως τώρα), παραβάσεις οι οποίες έγιναν έως και  τον Ιούλιο του 2011. Παραβάσεις που εντάχθηκαν ήδη σε παλαιότερους νόμους (Ν4014/11, Ν3843/10) πρέπει να επανενταχθούν στο Ν4178/13. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο επαναυπολογίζεται και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερο λόγω ευνοικότερων […]

Χρησιμοποιούμε το Ν4178/13 για να νομιμοποιήσουμε πλέον (και όχι να ρυθμίσουμε για 30 χρόνια όπως ίσχυε έως τώρα), παραβάσεις οι οποίες έγιναν έως και  τον Ιούλιο του 2011.

Παραβάσεις που εντάχθηκαν ήδη σε παλαιότερους νόμους (Ν4014/11, Ν3843/10) πρέπει να επανενταχθούν στο Ν4178/13. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο επαναυπολογίζεται και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερο λόγω ευνοικότερων συντελεστών που θεσπίστηκαν.

Σημειώνεται εδώ οτι τα καταβληθέντα χρήματα από ρυθμίσεις προηγούμενων νόμων συμψηφίζονται και εφόσον έχουν υπερβεί το 30% παρέχεται έκπτωση 10% στο σύνολο.
Με την έναρξη του Περιουσιολογίου καθώς και της Ταυτότητας Κτιρίων, που αναμένονται να εφαρμοστούν σύντομα, θα απαιτηθεί λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Είναι λοιπόν σχεδόν αδύνατον να αποφευκτεί η χρήση του Ν4178/13, η οποία θα προστατεύσει τον ιδιοκτήτη απο τυχόν μελλοντικά πρόστιμα.

Περισσότερα
Σε εφαρμογή απο Δευτέρα 02/09 ο νέος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων

Απο  τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τακτοποίηση  των αυθαιρέτων με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ. Η δημιουργία του νέου νομοσχεδίου κατέστει απαραίτητη καθώς ο προηγούμενος νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στην ουσία του, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αξιολόγησης του αυθαιρέτου, αλλά κρίνεται αναγκαία η δήλωση […]

Απο  τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τακτοποίηση  των αυθαιρέτων με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ. Η δημιουργία του νέου νομοσχεδίου κατέστει απαραίτητη καθώς ο προηγούμενος νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Στην ουσία του, δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αξιολόγησης του αυθαιρέτου, αλλά κρίνεται αναγκαία η δήλωση του στη νεα ηλεκτρονική φόρμα. Για το μεγαλύτερο μέρος των αυθαιρέτων εφαρμόζεται πλέον η Νομιμοποίηση και όχι η τακτοποίηση που ίσχυε (για 30 ή 40 χρόνια).

Την υπαγωγή  διεκπεραιώνει εξουσιοδοτημένος μηχανικός ο οποίος σε πρώτη φάση υποβάλλει  ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε. τα  απαιτούμενα στοιχεία, όπως  ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη, Α.Φ.Μ. και γεωγραφική περιοχή  του ακινήτου προκειμένου να  καταβληθεί το σχετικό παράβολο και η δόση.
Εντός 6 μηνων απο την αρχική  ηλεκτρονική αίτηση ο μηχανικός οφείλει να ολοκληρώσει τη δήλωση των στοιχείων  του αυθαιρέτου. Ολοι οσοι είχαν υπαχθει σε προηγουμενες ρυθμισεις ή στο νομο 4014  ειναι υποχρεωμενοι να  δηλωσουν και παλι στο ηλεκτρονικο συστημα τα αυθαιρετα  τους συμφωνα με τις διαδικασιες του νεου νομου.

Όσοι ιδιοκτητες αυθαιρετων υπαχθουν στο Α’ Εξαμηνο της  ισχυος του νομου διακαιουνται 102 δοσεις   με ελαχιστη μηνιαια τα 50 ευρω ή 17  εξαμηνες με ελαχιστη καταβολη 300. Επισης 10% εκπτωση λαμβανουν οσοι καταβαλουν  εφαπαξ το 30% του προστιμου.

Οσοι ιδιοκτητες υπαχθουν στο Β Εξαμηνο   δικαιουνται μεχρι 84 μηνιαιες δοσεις ή 14 εξαμηνες και 60 μηνιαιες ή 10  εξαμηνιαιες οσοι υπαχθουν στο Γ Εξαμηνο.

Για εφαπαξ  εξοφληση του συνολικου προστιμου εως 9.2.2015 , η εκπτωση ειναι 20%
Ωστοσο  στην περιπτωση καθυστερησης καταβολης δοσης μετα την παρελευση 10 ημερολογιακων  ημερων απο την προθεσμια εξοφλησης δοση επιβαλλεται προσαυξηση 1%

 

Πηγή: www.skai.gr

Περισσότερα
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα δημόσια & ιδιωτικά κτίρια

Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά εντός 10 ετών να  αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα που αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της  κατάστασης του κτιρίου. Σύμφωνα με το Π.Δ. που προωθεί το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό να καταχωρήσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ακίνητό τους. Στην ηλεκτρονική […]

Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά εντός 10 ετών να  αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα που αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της  κατάστασης του κτιρίου. Σύμφωνα με το Π.Δ. που προωθεί το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό να καταχωρήσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ακίνητό τους. Στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου υποχρεωτικά θα καταχωρούνται  επίσης οι επισκευές, οι ανακαινίσεις όπως και οι ενεργειακές  επιθεωρήσεις.
Σε περίπτωση μεταβίβασης θα απαιτείται  υποχρεωτικά η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας η οποία θα εμπλουτίζεται με  νέα δεδομένα και μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο, ο οποίος θεσπίζεται πλέον για όλα τα κτίρια. Για κατοικίες, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικά κτίρια, ο περιοδικός έλεγχος θα γίνεται κάθε 10 χρόνια, κάθε 8 χρόνια θα  ελέγχονται θέατρα, κινηματογράφοι βιομηχανικά κτίρια, πρατήρια υγρών καυσίμων  και εμπορικά κέντρα, κάθε 15 χρόνια αποθήκες και σταθμοί  αυτοκινήτων.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα εγγυάται την ασφάλεια των κτιρίων ενω  παράλληλα η πολιτεία θα αποκτήσει μια σαφή εικόνα του δομημένου  χώρου.

Πηγή: skai.gr

Περισσότερα
Μείωση των φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με δήλωσή του  ο υπουργός  Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση έως και πέντε  μονάδες στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου σπιτιού. «Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον  κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός. Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου […]

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι προαναγγέλλει με δήλωσή του  ο υπουργός  Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση έως και πέντε  μονάδες στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου σπιτιού.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον  κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός.

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε  μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό οι αλλαγές  θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και  παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

πηγή: skai.gr

Περισσότερα
Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προχωρά εντός του έτους το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ειδική πολυμελής επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς ακινήτων η οποία θα προχωρήσει στον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών τιμών. Μάλιστα με βάση αυτήν την απόφαση είναι πλέον ορθάνοικτο το ενδεχόμενο οι μεταβολές στις αντικειμενικές […]

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προχωρά εντός του έτους το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ειδική πολυμελής επιτροπή με τη συμμετοχή φορέων της αγοράς ακινήτων η οποία θα προχωρήσει στον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών τιμών. Μάλιστα με βάση αυτήν την απόφαση είναι πλέον ορθάνοικτο το ενδεχόμενο οι μεταβολές στις αντικειμενικές τιμές να επηρεάσουν τους φόρους ακινήτων που θα πληρώσουν για φέτος οι φορολογούμενοι, όπως είναι το «χαράτσι» και ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2013.

Ειδικότερα, η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει ως βάση για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών τιμών τις τιμές που είχαν καθορισθεί το 2005, τις νέες τιμές που καθορίστηκαν το 2007 (και ισχύουν ως σήμερα) καθώς και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το 2009. Στην πράξη η επιτροπή πρόκειται να προτείνει αυξήσεις αλλά και μειώσεις των αντικειμενικών τιμών ανάλογα με την περιοχή.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Περισσότερα
2 Αγροτεμάχια προς πώληση στο Ποσείδι Χαλκιδικής

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ    2 αγροτεμάχια (7,7 στρ. και 6,3 στρ.) διατίθενται προς πώληση στο πιο όμορφο σημείο του Ποσειδίου.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ    2 αγροτεμάχια (7,7 στρ. και 6,3 στρ.) διατίθενται προς πώληση στο πιο όμορφο σημείο του Ποσειδίου.

Περισσότερα
Ισολογισμός 2012

Εταιρικός ισολογισμός χρήσης 2012:  ΑΡΧΕΙΟ PDF

Εταιρικός ισολογισμός χρήσης 2012:  ΑΡΧΕΙΟ PDF

Περισσότερα